Morts comptabilitzats al Solsonès

En l’estudi dels morts de la guerra civil i el franquisme al Solsonès s’han comptabilitzat 311 defuncions. Per facilitar la interpretació de les dades s’analitzen, per una banda, els casos de persones nascudes o veïnes del Solsonès, i per l’altra, els de les víctimes de fora del Solsonès que van morir en aquesta comarca.
L’estudi d’aquestes víctimes així com la seva inclusió en una base de dades consultable al nostre web, podrà ajudar a moltes famílies d’aquí i de la resta de l’Estat a localitzar els seus desapareguts, una tasca certament necessària i que dóna sentit a la nostra activitat divulgativa.

S’han agrupat les víctimes en dos grans categories:

– els morts de la comarca: nascuts o residents en el Solsonès de forma estable.

– els morts de fora de la comarca: persones que van morir al Solsonès però no estaven vinculats a la comarca, sinó que estaven de pas o de manera circumstancial.

Del Solsonès 191
De fora del Solsonès 120
Total de registres 311

Dintre de cada grup s’analitzen les circumstàncies de la mort separant les vícitimes en funció de la seva condició de CIVIL o MILITAR. D’aquesta manera es poden establir una sèrie de característiques comunes que permeten explicar i caracteritzar la mortalitat que va ocasionar la guerra civil, la postguerra i la dictadura franquista al Solsonès i comparar la seva incidència amb la d’altres comarques.