El servei de documentació

L’any 2009 el Centre d’Estudis Lacetans i l’Arxiu Comarcal del Solsonès van signar un conveni de col·laboració per crear un Servei de documentació de la II República, la guerra civil, el franquisme i la transició democràtica.

En aquest Servei s’ha dipositat documentació relativa al Solsonès que es troba en altres arxius de l’estat i en fons particulars amb l’objectiu de facilitar l’estudi i la comprensió dels fets d’un periode cabdal en la nostra història recent.

La documentació disponible és:

Consells de guerra oberts a solsonins (Arxiu Militar Territorial Tercer de Barcelona)

Els sumaris de 213 solsonins imputats i jutjats, molts d’ells en consells de guerra sumaríssims que van acabar en una vintena de comdemnats a mort i penes de centenars d’anys de presó.

Sumaris per nom d’imputat (A-J)

Sumaris per nom d’imputat (L-Z)

 

 

 

- Documentació de l’Arxiu Històric Nacional

Conté els expedients oberts a cada municipi per la Fiscalia de l’Estat en el marc de la Causa General, així com abundant documentació republicana generada durant la guerra.

Destaca el material relatiu al Preventori Judicial de Lleida/Solsona i els judicis dels tribunals republicans com el Tribunal Especial de Guàrdia i el Tribunal d’Espionatge i Alta Traició, entre d’altres. La majoria de les causes tenen relació directa amb les xarxes de suport als emboscats i als evadits.

Consulta el llistat de documentació disponible a l’ACS.

 

 

 

- Expedients de Responsabilitats Polítiques oberts a solsonins (Arxiu Històric de Lleida)

Còpia de més d’una cinquantena d’expedients oberts pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques de Lleida al Solsonès.

Consulta els expedients ingressats a l’ACS.

 

 

 

- Enquestes del Solsonès (Fons Albert Manent, Centre d’Història Contemporània de Catalunya)

Els any 1982 i 1983 una sèrie de persones (Antoni Bach, Ramon Segués, Manuel Segret, Francesc Soldevila, Maria Corominas i Rosa Barcons) van realitzar unes enquestes per encàrrec del director d’Albert Manent sobre els fets que van tenir lloc durant la guerra civil a cadascú dels pobles de la comarca. Al Servei d edocumentació es pot consultar una còpia d’aquestes enquestes que aporten informació qualitativa molt interessant, ja que les enquestes es van dur a terme quan encara restaven vius molts testimonis de la guerra.

 

 

- Documentació militar de la guerra (Arxiu General Militar d’Àvila)

A l’Arxiu General Militar d’Àvila (AGMAV) es conserva una gran quantitat de documentació militar generada durant la guerra civil. Si bé la majoria és documentació del bàndol rebel també es conserva documentació republicana.

De la documentació relativa al Solsonès cal destacar la que permet seguir el moviments de tropes durant l’ofensiva franquista, especialment la de la 61 i 63 Divisions del Cos d’Exèrcit d’Urgell, així com la generada dels del Cuartel General de Burgos pels serveis d’espionatge franquista, que posa en relleu la importància del fenomen dels emboscats a la comarca.

Consulta la documentació disponible

 

 

- Fons de publicacions

Aquest fons està format per publicacions especialitzades en la guerra civil i el franquisme d’abast local, preferentment, i també general.

Consulta les publicacions disponibles

 

 

Telegrama que ratifica una pena de mort.