L’evacuació de la presó

“Si l’evacuació de Lleida ja fou problemàtica amb un enemic aturant-se tan bon punt entrà a la ciutat, es fa difícil imaginar l’evacuació dels 133 presos que el 15 de gener hi havia a Solsona, amb la pressió d’un exèrcit imbatible, a pocs dies de conquerir tot el territori català”
Robert Duró, historiador
Darrer full de control de nombre de reclusos, altes i baixes del Preventori Judicial de Solsona. 15 de gener de 1939.
Darrer full de control de nombre de reclusos, altes i baixes del Preventori Judicial de Solsona. 15 de gener de 1939.

Els primers dies de gener el Preventori encara va funcionar amb normalitat. Se sap, per l’estadística de la direcció general de Serveis Correccionals, que el darrer dia del que es tenen dades, el 15 de gener de 1939, hi havia 133 reclusos, dels quals 104 eren homes i 29, dones. Pocs dies abans de l’ocupació de Solsona per part de les tropes franquistes, les forces republicanes i part de la població civil es van retirar en direcció a la frontera. El 21 de gener el Preventori de Solsona va ser evacuat, com també van ser-ho els de tota la part occidental de Catalunya. Els presoners amb delictes menors van ser posats en llibertat i els altres van ser conduits a llocs més propers a la frontera.

Es coneixen pocs detalls del destí dels presoners i el personal. Per testimonis posteriors se sap que la majoria del personal i alguns dels reclusos van arribar el dia 21 de gener a Vic, on es van instal·lar provisionalment i on els va sorprendre el bombardeig sobre la capital del dia 25 de gener. Després els presoners van ser evacuats en direcció a Olot, però van ser abandonats pels guàrdies a causa del bombardeigs.