recerques

morts de la guerra civil i la dictadura
cognom o nom :
 

PROJECTE 2008

La recerca dels esdeveniments que tingueren lloc a la comarca del Solsonès, municipi per municipi, en el període comprés entre la II República i la transició ha estat una de les línies de treball de la secció d'història contemporània del CEL des de l'any 2005. Al llarg d'aquests tres anys de treball s'han consultat una gran diversitat de fons i de fonts, entre els que en destaquen els següents:

  • registres civils de tots els municipis de la comarca (en els Ajuntaments)
  • fons municipals de tots els municipis de la comarca (en l'Arxiu Comarcal del Solsonès, excepte el fons de Sant Llorenç de Morunys, Lladurs y Clariana de Cardener, que es troba en els respectius ajuntaments)
  • fons judicials: Tribunal de Responsabilitats Polítiques (en l'Arxiu Comarcal del Solsonès)
  • fons del govern civil (Arxiu Històric de Lleida)
  • fons Causa General (Arxiu Històric Nacional, Madrid)
  • fons del Tribunal Militar Territorial 3r: Consells de guerra dels solsonesos afusellats per la dictadura franquista (Govern Militar de Barcelona)
  • fons Albert Manent (Centre d'Història Contemporània de Catalunya)

Així mateix durant aquests anys el Centre d'Estudis ha buscat i adquirit, sempre que ha estat possible, aquella bibliografia que feia referència a la nostra àrea i àmbit de recerca. La recerca d'informants ha facilitat en alguns casos tenir accés a manuscrits, diaris, fotografies i altres materials inèdits de gran valor per la informació que contenen, així com el propi testimoni de les persones entrevistades.

La documentació i informació de què disposa avui el Centre d'Estudis Lacetans és doncs el resultat d'aquests tres anys de recerca i ha estat possible gràcies als ajuts del Memorial Democràtic. Es tracta d'un fons documental cabdal per al coneixement de la història local, dels processos i dels complexos entramats que determinaren l'esdevenir de la comarca. És un deure del Centre d'Estudis posar a disposició de la societat en general, i dels investigadors, en particular, aquests documents i aquesta informació, i fer-ho en les millors condicions possibles. Aquest és un dels objectius principals del projecte La memòria de la reraguarda al Prepirineu: preservar i difondre la història col·lectiva. (Solsonès, 1931-1980) . Per dur-lo a terme es planteja un conjunt d'actuacions, algunes en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal del Solsonès.

OBJECTIUS

El projecte 2008 s'emmarca dintre d'una línia de treball més amplia que té com a objectius:

  • localitzar i sistematitzar les fonts d'informació.
  • estimular i facilitar la recerca sobre els fets i els processos històrics relacionats amb la República, la Guerra Civil, la repressió de la dictadura, l'exili i la resistència democràtica en el Solsonès i els seus protagonistes.
  • fomentar la valoració del patrimoni documental.
  • divulgar i difondre els fets històrics desenvolupats entre 1931 i 1978 en els municipis de la comarca del Solsonès.
  • propiciar l'anàlisi crítica i la reflexió envers aquests fets i la seva incidència en el present.
  • relacionar els esdeveniments de la història local amb el context històric del país per tal de fer-ne una interpretació global.
  • donar continuïtat al conjunt d'actuacions per a la recuperació de la memòria democràtica que es venen desenvolupant a la comarca del Solsonès.
  • reconèixer les aportacions i la tasca de les persones i entitats solsonines que varen destacar-se per la seva defensa dels valors democràtics.
  • recuperar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil
  • rehabilitar la memòria aquells ciutadans i ciutadanes que van patir persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.
  • difondre el valor de la memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu.

ACCIONS

Creació d'un Centre de documentació i recursos de la II República, la guerra civil i primer franquisme al Solsonès (1931-1959).

En col·laboració amb l'Arxiu Comarcal del Solsonès.

Primera fase (any 2008-2009): Localització de la documentació, obtenció de reproduccions, elaboració de la base de dades, tractament i instal·lació de les reproduccions , creació dels instruments de descripció adequats i posada en funcionament del servei de consulta presencial en l'Arxiu Comarcal del Solsonès.

Recerques

  • Bombardeigs al Solsonès. Víctimes, danys materials, refugis antiaeris, etc.
  • Repressió franquista: expedients de Responsabilitats Polítiques dipositats a l'Arxiu Provincial de Lleida i tots els consells de guerra oberts a veïns de la comarca.
  • El Solsonès, refugi d'emboscats : recerca de testimonis, anàlisi quantitatiu i qualitatiu del fenomen, localització d'amagatalls i rutes, punts de suport, i organització.

Activitats dutes a terme

difusió projecte 2008 S'acaba de publicar el número 2 de la Col·lecció Textos i Estudis del Solsonès Fotogrames entre la llum i la foscor. El Cinema al Solsonès al segle XX difusió projecte 2008

Exposició Fotogrames entre la llum i la foscor. El cinema al Solsonès durant el segle XX
Palau Llobera de Solsona fins el 25 de maig de 2008 difusió projecte 2008

 

difusió projecte 2008

 

Acte de presentació de l'estudi VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL I EL FRANQUISME AL SOLSONÈS

Sala d'Actes del Consell Comarcal del Solsonès, dijous 15 de Maig de 2008 a les 20:00h

difusió projecte 2008

Cicle de conferències 2008: Republicans i republicanisme a les terres de parla catalana

A càrrec de: Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili)
Desmemòria republicana a la Catalunya actual?

Sala d'actes de l'Ajuntament de Solsona (C/ Castell, 20), dissabte 12 de juliol a les 19:00h

difusió projecte 2008

Exposició: Quan plovien bombes

Fotografies, premsa, documentació de l'època, xifres i muntatges audiovisuals ens apropen de manera didàctica en aquesta exposició a la
realitat que es visqué al nostre país durant la guerra civil 36-39, quan del cel plovien bombes, i com la societat s'organitzà per fer front i minimitzar l'impacte d'aquestes. S'inclou un espai dedicat al Solsonès: víctimes, objectius i refugis antiaeris.

Sala cultural de l'Ajuntament de Solsona (C/Castell, 20), del 30 d'agost al 14 de setembre de 10h a 14h i de 17h a 20h.

La inauguració tindrà lloc el dissabte 30 d'agost a les 19 h.

difusió projecte 2008

 

Taller: Memòria oral al Pla de Lleida

En els últims anys els treballs basats en fonts orals sobre la nostra història més recent han agafat un fort impuls gràcies a molta gent que hi està treballant des del territori i gràcies, també, a les noves tecnologies. La trobada de Cervera pretén ser un espai d'intercanvi i coneixement d'aquestes experiències al Pla de Lleida.

TEMA: Memòria oral de la Guerra Civil i la repressió franquista, 1936-1945. Metodologia i recerca.

8 de novembre de 2008

10 h Benvinguda

10.30 h Presentació del llibre editat pel Memorial Democràtic Eines per a treballs de memòria oral , a càrrec dels autors

Presentació del Banc Audiovisual de la Memòria Democràtica , a càrrec de Gerard Corbella

11 h Pausa-cafè

11.30 h Cervera en el món concentracionari de l'Espanya franquista , a càrrec de Josep Calvet, historiador responsable dels Espais de Memòria de Lleida

12 h El cost humà de la Guerra Civil , a càrrec de Jordi Oliva, historiador del Centre d'Història Contemporània

12.30 h Memòria de la rereguarda. Recuperar, preservar i difondre la memòria col·lectiva , a càrrec d'Esther Miralles del Centre d'Estudis Lacetans

13 h Balanç de 3 anys de treballs en memòria oral i noves tecnologies. Errors, aprenentatges i alguna conclusió, a càrrec de Gerard Corbella, del Museu Comarcal de l'Urgell

13.30 h Banc de memòria digital de les Garrigues

LLOC: Sala Francesc Buireu (c/ Manuel Ibarra, s/n), Cervera difusió projecte 2008

 

 

 

Fosses comunes de la guerra civil, al Solsonès també

Presentació dels resultats de la recerca
Taula rodona Recerca, fosses i llei de la memòria històrica.
Diferents experiències: Penedès, Segarra i Solsonès

Divendres 16 de desembre, 2/4 de vuit del vespre
Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

Exposició Fosses comunes, un passat no oblidat

Inauguració: dissabte 17 de desembre, 18 h.

Del 17 al 30 de desembre
Sala del Teatre del Consell Comarcal (Palau Llobera).
Horari: lab. de 10 a 14h i dissabtes de 11 a 13h i de 18 a 20h

llegir-ne més

 

 

 

 

 

 
contacte