recerques

morts de la guerra civil i la dictadura
cognom o nom :
 
 
El Batalló Disciplinari núm. 5 de Clariana de Cardener

Dates i lloc d'ubicació

El Batalló Disciplinari estava establert al municipi de Clariana de Cardener i també tenia una extensió o annex a la parròquia de Santa Susanna (municipi de Riner). La primera constància documental i testimonial de l'arribada de presos al poble data del mes d'agost de 1938 . L'extens municipi de Clariana de Cardener (40,78 km 2 ) tenia l'any 1936 una població de 361 habitants que vivien en un hàbitat completament dispers, dedicant-se fonamentalment a l'activitat agrària. La comarca del Solsonès havia estat ja en el segle XIX un important feu carlista i durant el segle XX es va mantenir de forma hegemònica la tendència tradicionalista, catòlica i conservadora. La presència dominant de l'església, amb la seu del Bisbat i un important seminari en una població com Solsona, de tant sols 3300 habitants en aquella època, es feia notar en tots els àmbits de la vida pública i també privada dels solsonins. El ritme de la vida quotidiana venia marcat pel compàs dels actes litúrgics: misses, processons, celebracions i commemoracions religioses, comunions, confirmacions...

Quan va començar la guerra civil i es va desfermar la persecució religiosa la població es va bolcar en l'ajuda dels seus parents i de la gran comunitat eclesiàstica que vivia en la comarca. Monges, capellans i seminaristes van trobar refugi en les cases de pagès fent-se passar com un membre més de la família o amagats al bosc amb el suport dels veïns, que els procuraven els aliments i altres coses necessàries per a la seva subsistència. Segurament mai van estar tan poblats els boscos de Solsonès.

A més dels eclesiàstics el bosc va ser refugi dels desertors, joves de la comarca però també de molts altres indrets del país que no es van presentar quan la seva lleva va ser cridada a files per motivacions diverses i sovint complementàries: manca d'afinitat amb la causa republicana, simpaties amb el general Franco, por d'anar al front... Molts d'ells van refugiar-se al bosc -i d'aquí el seu nom genèric, emboscats- fins que van tenir l'oportunitat de passar a la zona franquista a través de la frontera francesa o andorrana, mitjançant alguna de les moltes expedicions clandestines que s'organitzaren. Altres senzillament van esperar el final de la guerra i es van lliurar als nacionals quan aquests van entrar al Solsonès a finals de gener del 39, pensant que com que havien desertat de l'exèrcit republicà no els passaria res. Poc s'imaginaven que serien tractats com a presoners, que anirien a parar a camps de concentració i passarien allí el temps que calgués fins aconseguir els avals corresponents.

 

El camp principal estava en el mas Can Joval (punt més gros) i en l'església de Santa Susanna estava l'annex (punt més petit).

 

Can Joval

A prop de la carretera que uneix Manresa i Solsona, vora la urbanització residencial El Pi de Sant Just , es troba el mas de Can Joval. És en aquest mas, avui casa de colònies i centre educatiu, on es va establir la comandància del Batalló Disciplinari núm. 5 de l'Exercit de l'Est. Els presos s'allotjaven en barracons en un dels camps de la casa.

Camps de la finca de Can Joval on va estar instal·lat el Batalló Disciplinari núm. 5 de Clariana de Cardener. El comandament es va establir a la masia de Can Joval.

 

Santa Susanna

Seguint la carretera c-55 en direcció Cardona es passa per la parròquia de Santa Susanna. L'església és ben a prop d'aquesta carretera, i a prop es troba també la casa de Cal Cabot. En aquesta església es va establir també una part del Batalló Disciplinari núm. 5., la segona companyia. El comandament (un sergent) es va allotjar a Cal Cabot.

 

 

 

Fosses comunes de la guerra civil, al Solsonès també

Presentació dels resultats de la recerca
Taula rodona Recerca, fosses i llei de la memòria històrica.
Diferents experiències: Penedès, Segarra i Solsonès

Divendres 16 de desembre, 2/4 de vuit del vespre
Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

Exposició Fosses comunes, un passat no oblidat

Inauguració: dissabte 17 de desembre, 18 h.

Del 17 al 30 de desembre
Sala del Teatre del Consell Comarcal (Palau Llobera).
Horari: lab. de 10 a 14h i dissabtes de 11 a 13h i de 18 a 20h

llegir-ne més

 

 

 

 

 

 
contacte