recerques

morts de la guerra civil i la dictadura
cognom o nom :
 
 
El Batalló Disciplinari núm. 5 de Clariana de Cardener

Iinfrastructura

La comandància dels dos camps es va establir en les masies de la zona. Els presos, en canvi, estaven en barracons construïts per ells mateixos amb branques de pins i terra. Les condicions de vida dels presos eren molt dures, i van empitjorar amb l'arribada de l'hivern, ja que no hi havia una infrastructura mínima per afrontar el fred.

"El campament estava format al mig d'un prat, en una fondalada, i tenia uns quaranta metres de llarg per quinze d'ample. Estava envoltat per un espès filat espinós, sostingut per pals d'un metre i mig d'alçada. Després venia una excavació de dos metres de fons per dos d'ample, que també donava la volta a tot el campament i que havien fet els mateixos presos. A cada angle d'aquesta excavació hi havia un petit barracó per als sentinelles amb els seus fusells, que durant la nit s'anaven passant el crit d'alerta d'un a l'altre. L'entrada al campament es feia per una petita palanca damunt l'excavació i era molt estreta, de manera que s'hi havia de passar d'un a un, i a més hi havia un fil espinós a l'altura de vuitanta centímetres que ens obligava a passar-hi a quatre grapes com si fóssim unes feres o què sé jo. "

Testimoniatge de Sebastià Pujol citat a SANS, Ricard M. Montserrat 1936-1939 . Episodis viscuts. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1992. pp. 195-197.

 

 

 

Fosses comunes de la guerra civil, al Solsonès també

Presentació dels resultats de la recerca
Taula rodona Recerca, fosses i llei de la memòria històrica.
Diferents experiències: Penedès, Segarra i Solsonès

Divendres 16 de desembre, 2/4 de vuit del vespre
Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

Exposició Fosses comunes, un passat no oblidat

Inauguració: dissabte 17 de desembre, 18 h.

Del 17 al 30 de desembre
Sala del Teatre del Consell Comarcal (Palau Llobera).
Horari: lab. de 10 a 14h i dissabtes de 11 a 13h i de 18 a 20h

llegir-ne més

 

 

 

 

 

 
contacte