recerques

morts de la guerra civil i la dictadura
cognom o nom :
 

PROJECTE 2006

L'any 2006 la secció d'història del Centre d'Estudis Lacetans va rebre el suport del Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb una subvenció de 23.595 € per a la realització de les següents actuacions: 

  1. Recerca "Guerra civil i perimer franquisme al Solsonès"
  2. Investigació, difusió i homenatge als deportats solsonins als camps de concentració nazis
  3. Commemoració del 75è aniversari de la II República i 70è aniversari de la guerra civil

1. Recerca

Documental

  • Buidat dels fons municipals de la comarca per localitzar tots aquells documents que aporten informació rellevant sobre l'època de la II República, la guerra civil i el franquisme. S'han localitzat actes municipals, documentació sobre refugiats, correspondència, llibres de lleves, etc.
  • Localització de fons fotogràfics privats que contenen imatges de la guerra civil. (Buscar fotos per afegir )
  • Buidat del fons del Jutjat de 1ª Instància i Instrucció de Solsona dipositat a l'Arxiu Comarcal del Solsonès (ACS). Dintre d'aquest fons, s'ha realitzat un llistat dels expedients de Responsabilitats Polítiques dipositats a l'ACS i s'han buidat els d'aquelles persones que van ser afusellades pels Consells de guerra o que van morir a la presó a causa de maltractes i malalties

Bibliogràfica

  • Recerca i adquisició de bibliografia sobre la guerra civil i el franquisme a la comarca del Solsonès.

Testimonial

  • Localització i enregistrament d'entrevistes amb una vintena de protagonistes directes o testimonis indirectes de la guerra civil. Les entrevistes formaran part d'un futur arxiu de fonts orals sobre la guerra civil i el franquisme al Solsonès (2007)
  • Sortida de camp per localitzar els terrenys on havia estat ubicat el Batalló disciplinari núm. 5 de Clariana de Cardener

Geogràfica

  • Sortides de camp a diversos municipis per localitzar-hi espais, vestigis i restes, susceptibles de senyalització i dignificació per la seva significació durant la guerra: fosses comunes, tàpies de cementiris, refugis antiaeris, camp d'aviació, trinxeres, cunetes, camps de treball (ampliació del núm. 2 d'Ogern i batalló disciplinari núm. 5 de Clariana de Cardener), monuments fúnebres, creus, records als caiguts, làpides, etc.
  • Sortida de camp a Castellar de la Ribera per localitzar fosses de soldats republicans matats en la retirada

2. Els deportats solsonins als camps de concentració nazis

Homenatge als deportats solsonins als camps de concentració nazis (3 de febrer del 2006)

Acte de reconeixement i record als familiars d'aquells que van patir un dels pitjors destins que pot conèixer l'ésser humà: els camps d'extermini nazis. L'acte, que va tenir lloc al saló de plens del Consell Comarcal, va comptar amb la presència del Conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, així com de nombroses personalitats de la vida política de la comarca: alcaldes dels municipis on van haver-hi deportats, president del consell comarcal, etc. Els alcaldes van lliurar plaques commemoratives als familiars dels deportats solsonins. També s'hi va projectar un documental amb entrevistes als familiars de les víctimes, els alcaldes dels municipis, historiadors, etc.

Edició d'un DVD sobre el deportats solsonins als camps de concentració nazis i l'acte d'homenatge realitzat a Solsona.

Aquest documental recull entrevistes realitzades amb els parents dels deportats solsonins, els alcaldes de les localitats, i fragments de l'acte d'homenatge als deportats explicat anteriorment.

Publicació d'un article sobre els deportats solsonins als camps de concentració nazis

Aquest article és fruït de la recerca portada a terme per localitzar els familiars d'aquests solsonins i les accions posteriorment realitzades que varen culminar en l'acte d'homenatge del 3 de febrer del 2007.

3. Commemoració del 75è aniversari de la II República i 70è aniversari de la guerra civil

El Centre d'Estudis Lacetans es va sumar a la commemoració del 75è aniversari de la proclamació de la II República i 70è de l'inici de la guerra civil amb l'organització d'una sèrie d'activitats:

•  Cinema a la fresca: projecció del film Tierra y libertad , de Ken Loach. 13 d'agost, Plaça Sant Joan de Solsona. En col·laboració amb l'associació cultural El Crit, de Solsona.

•  Exposició Els jocs oblidats. L'Olimpíada popular del 36 . Pati Gòtic del Consell Comarcal del Solsonès, del 8 de setembre al 6 d'octubre. Conferència inaugural a càrrec de Carles Santacana, historiador i comissari de l'exposició, i Josep Vendrell, secretari del Departament de Relacions Institucionals i Participació.

•  Cinema sobre la memòria: projecció del film Todo está iluminado , de Liev Scheber, 13 d'octubre al Teatre Comarcal de Solsona.

•  Acte sobre el sistema educatiu de la II República: Projecció del documental Els mestres catalans, de la guerra a l'exili , i taula rodona amb Agustí Corominas, director del documental, i Víctor Torres, alumne del Liceu Escolar de Lleida, fundador històric d'Esquerra, milicià republicà. 2 de desembre, Casal de Cultura de Solsona.

 

 

 

 

Fosses comunes de la guerra civil, al Solsonès també

Presentació dels resultats de la recerca
Taula rodona Recerca, fosses i llei de la memòria històrica.
Diferents experiències: Penedès, Segarra i Solsonès

Divendres 16 de desembre, 2/4 de vuit del vespre
Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona

Exposició Fosses comunes, un passat no oblidat

Inauguració: dissabte 17 de desembre, 18 h.

Del 17 al 30 de desembre
Sala del Teatre del Consell Comarcal (Palau Llobera).
Horari: lab. de 10 a 14h i dissabtes de 11 a 13h i de 18 a 20h

llegir-ne més

 

 

 

 

 

 
contacte