Secció d’història > Recerques

Recerques

Recerca “Guerra civil i primer franquisme al Solsonès”

L’any 2006 ens endinsaven en la història de la comarca capbussant-nos en els arxius, sobretot en l’Arxiu Comarcal del Solsonès, on vam començar a buscar aquells documents en els fons municipals que ens aportaven una mica de llum sobre els esdeveniments de la guerra i els inicis de la dictadura al Solsonès. Vam trobar llibres d’actes, correspondència, llibres de lleves, entre d’altres documents interessants.

Així mateix començaven a estudiar els expedients de Responsabilitats Polítiques oberts a la comarca i poblacions veïnes dipositats en el fons del Jutjat de 1ª Instància i Instrucció de Solsona. Vam optar per fer un primer buidat dels expedients d’aquelles persones que havien estat afusellades en Consells de guerra o que van morir a la presó a causa de maltractes i malalties

Així mateix vam començar la cerca i enregistrament d’entrevistes amb protagonistes directes o testimonis indirectes de la guerra civil.

I vam començar a recórrer el territori: anàvem darrera les petjades de vestigis de la guerra, en el context de la Primera fase del Pla Pilot del Memorial Democràtic de les Terres de Lleida impulsat pel Servei d’Història, Documentació i Patrimoni de la Universitat de Lleida. Ens interessaven espais, vestigis i restes, susceptibles de senyalització i dignificació per la seva significació durant la guerra: fosses comunes, tàpies de cementiris, refugis antiaeris, camp d’aviació, trinxeres, cunetes, monuments fúnebres, creus, records als caiguts, làpides, etc.

Recerca i acte d’homenatge als deportats solsonins als camps de concentració nazis

El 3 de febrer del 2006 es va dur a terme un acte d’homenatge als solsonins deportats als camps de concentració nazis. Impulsat pel CEL i amb la participació dels ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal del Solsonès i la Generalitat de Catalunya.

deportats

RecercaEl Cost humà de la guerra civil al Solsonès”.

L’any 2007 ens centràvem en una investigació a nivell comarcal emmarcada en la recerca global que s’estava impulsant des del Centre d’Història Contemporània de Catalunya per conèixer amb noms i cognoms els morts de la guerra civil i de la dictadura franquista. Fruit d’aquesta recerca, el CEL ha creat una base de dades de víctimes de la guerra civil i el franquisme del Solsonès on es poden consultar les persones nascudes, veïnes o de pas a la comarca que van morir com a conseqüència del conflicte bèl·lic o la dictadura.

Recerca “La repressió franquista”.

En aquest projecte de l’any 2007 s’estudiava l’abast de la repressió a la comarca a partir de dues grans fonts:

1. Els consells de guerra dipositats en l’Arxiu del Govern Militar de Barcelona. Es van localitzar i fotografiar un centenar de consells de guerra oberts a solsonins. Més endavant es va procedir a buidar la informació que contenien i es va bolcar en una base de dades.

2. Els expedients del Tribunal de Responsabilitats Polítiques dipositats en l’Arxiu Comarcal del Solsonès i en l’Arxiu Històric de Lleida.

Recerca “El Solsonès, terra d’emboscats”

Els emboscats són aquells joves en edat de lleves que, durant la guerra civil, per no anar al front s’amagaven en els boscos, en refugis excavats o aprofitant les balmes i coves existents en la capritxosa orografia muntanyosa. Sobrevivien gràcies a un extens suport social: la gent gran, les dones, els nens. El 2007 ja anàvem darrera dels homes que s’havien emboscat i dels amagatalls que havien utilitzat. En aquells moments estàvem molt lluny d’imaginar que aquesta recerca s’acabaria convertint en un documental i que algunes de les rutes i amagatalls de la comarca serien senyalitzats.

Recerca “Els bombardeigs al Solsonès”.

En el marc de la commemoració dels 70 anys dels bombardeigs sobre la població civil catalana vam dedicar la recerca a conèixer millor l’impacte d’aquest terrible fenomen al Solsonès: dates, víctimes, danys materials, refugis antiaeris, etc.

Creació d’un Servei de documentació i recursos de la II República, la guerra civil i primer franquisme al Solsonès (1931-1959)

L’any 2008 signem un conveni de col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès i impulsem la primera fase d’aquest Servei: la localització de la documentació, obtenció de reproduccions, elaboració de la base de dades, tractament i instal·lació de les reproduccions, creació dels instruments de descripció adequats i posada en funcionament del servei de consulta presencial en l’Arxiu Comarcal del Solsonès.

Aquesta primera fase, que rep el suport del Memorial Democràtic i l’Institut Ramon Muntaner, conté els consells de guerra oberts a la comarca de l’Arxiu Militar, els expedients de Responsabilitats Polítiques de Lleida i una part de la Causa General de l’Arxiu Històric Nacional de Madrid.

Al llarg d’aquests anys el fons es va enriquint amb noves aportacions com la documentació referent a la guerra civil a la comarca dipositada a l’Arxiu General Militar d’Àvila.

Aquesta documentació pretén facilitar la recerca i la divulgació de la història del Solsonès i està disponible per a la seva consulta a l’Arxiu Comarcal.

Entrevistes a testimonis de la guerra civil

Des dels inicis de la nostra tasca hem anat a buscar el testimoni de les persones que van veure els fets que estudiem en primera persona. Al llarg dels anys hem anat acumulant i conservant els seus records, la seva memòria, que avui podem posar a disposició de tothom gràcies a l’arxiu d’entrevistes d’aquesta pàgina web.

entrevistes