Secció d’història > Exposicions

Exposicions

2011

Exposició Fosses comunes. Un passat no oblidat.

Desembre de 2011 a la sala del Teatre del Palau Llobera.

L’exposició, que fa un recorregut sobre la qüestió de les fosses comunes a casa nostra, va ser ampliada amb tres plafons i un audiovisual dedicat al Solsonès on es presentaven els resultats de la recerca.

2010

Exposició Fem memòria. La guerra civil a través de les vostres fotografies.

Organització de de l’exposició Fem memòria: la guerra civil a travès de les vostres fotografies amb la realització de tres plafons locals on s’han exhibit una selecció de fotos del fons Vicenç dipositat en l’Arxiu Comarcal. Aquesta ha estat una acció conjunta amb l’Arxiu Comarcal; s’han seleccionat les fotos més significatives del període de l’exposició i s’han realitzat tres plafons locals.

Exposició La lluita per l’oportunitat de viure.

En el marc de la festa major de Solsona es va organitzar l’exposició La lluita per l’oportunitat de viure, del 7 al 19 de setembre al celler de Ca l’Aguilar de Solsona.

Inauguració exposició (2)

2009

Exposició de fotografies Itinerari d’una memòria enfrontada

Oriol Riart Arnalot. Del 4 al 20 de setembre de 2009

Aula de Cultura – Caixa Penedès

2008

Exposició Quan plovien bombes

Fotografies, premsa, documentació de l’època, xifres i muntatges audiovisuals ens apropen de manera didàctica en aquesta exposició a la realitat que es visqué al nostre país durant la guerra civil 36-39, quan del cel plovien bombes, i com la societat s’organitzà per fer front i minimitzar l’impacte d’aquestes. S’inclou un espai dedicat al Solsonès: víctimes, objectius i refugis antiaeris.

Sala cultural de l’Ajuntament de Solsona (C/Castell, 20), del 30 d’agost al 14 de setembre.

 

2007

Dintre del cicle d’activitats “L’espoli franquista a Catalunya. Confiscació, reivindicació i retorn dels “papers de Salamanca”, es va dur a Solsona l’exposició El retorn dels documents confiscats a Catalunya (12-23 d’abril de 2007). Organitzat conjuntament amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona.

 

República! Cartells i cartellistes (1936-1939)

 

expo cartells 07

 

L’exposició República! Cartells i cartellistes (1931-1939) proposa un recorregut visual per la història del país durant la Segona República i la guerra civil.

Els cartells, editats per tota mena d’institucions, entitats i partits polítics, portaven diàriament i de manera efectiva el seu missatge a milers de ciutadans. Avui són un testimoni excepcional de la intensa activitat política i social, així com dels nous corrents artístics, d’una dècada decisiva en la història del segle XX. Del 10 al 30 de maig del 2007 al Museu del Ganivet i Eines de Tall de Solsona.

Guerra civil a Catalunya. Testimonis i vivències

Del 16 al 22 de juliol de 2007. Pati gòtic del Consell Comarcal del Solsonès.

Acte d’inauguració amb la presència de Josep Vendrell i Gardeñes, secretari general de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i Josep Maria Sans i Travé, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Organitzat conjuntament amb l’Arxiu Comarcal del Solsonès

Exposició: La maternitat d’Elna. Bressol de l’exili. 1939-1944

Pati gòtic del Consell comarcal del Solsonès, del 16 de setembre al 5 d’octubre de 2007.

En acabar la guerra civil espanyola, milers de ciutadans van travessar la frontera francesa en una fugida desesperada. La immensa majoria d’exiliats van ser internats en els denominats “camps d’acolliment”, veritables camps de concentració sense cap condició sanitària on patiren fred, gana, deixadesa…

Tot i així, la vida s’obria camí. Les refugiades espanyoles embarassades no tenien més remei que donar a llum en unes cavallerisses de Perpinyà, en pèssimes condicions. La mortaldat era elevadíssima: sovint moria el nadó, la mare o tots dos.

Elisabeth Eidenbenz era una mestra suïssa que havia treballat durant la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà. Amb una gran empenta, aquesta jove va organitzar en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna una maternitat on atendre en condicions dignes les parteres procedents dels camps i els seus fills. Hi van néixer 597 infants.

L’exposició “La maternitat d’Elna” ens apropa la història d’aquesta institució i la seva fundadora, la persona que va donar l’oportunitat a moltes dones i nadons de sobreviure, un raig de llum en temps de foscor.

Organitzat conjuntament amb l’Àrea de la Dona del Consell Comarcal del Solsones, l’Ajuntament de Solsona i l’Arxiu Comarcal del Solsonès

fotos inauguració expo bombes (3)

2006

Exposició Els jocs oblidats. L’Olimpíada popular del 36 .

expo-jocs-06

Conferència inaugural a càrrec de Carles Santacana, historiador i comissari de l’exposició, i Josep Vendrell, secretari del Departament de Relacions Institucionals i Participació.