Acte d’Homenatge als solsonins deportats als camps de concentració nazis

“Amb el document de memòria i la placa que ofereix cada Ajuntament, el Centre d’Estudis Lacetans, el Consell Comarcal del Solsonès i el Programa per al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, volen rendir homenatge pòstum i reafirmar els ideals de democràcia, llibertat i pau que ells van defensar. Recordem que ells van tenir la desgràcia de morir en terra ingrata, reduïts a cendra i pols i aquesta placa i aquest homenatge els retorna a la seva terra natal i a les llars dels seus familiars”.
Parlament de l’acte d’homenatge als solsonins deportats el 3 de febrer del 2006

Per honrar la memòria d’aquestes víctimes tant solsonines com de la resta de països, nacions, ètnies, cultures i condicions polítiques, i perquè no es converteixin també en víctimes del temps, el CEL, els ajuntaments i la Generalitat plantejaren un homenatge als deportats. Aquesta tasca d’honrar les víctimes ha estat realitzada per la resta de països europeus excepte a l’Estat espanyol on la boira del franquisme acompanyada per la repressió intentà fer oblidar, com succeí també en la Transició on la ceguera fou el recurs del canvi vers la democràcia.

La realitat política i social ha provocat que les tragèdies dels vençuts esdevinguessin inexistents per la població, encara que sempre presents en les vides privades dels qui ho sofriren. Per això es realitzà un acte d’homenatge, en aquest cas als deportats solsonins, amb la intenció de rememorar i treure a la llum la vida política i social ignorada i oblidada del país i la comarca, representant un deure de memòria i de vigilància per que no es torni a repetir mai més, i sobretot un avís del sofriment que comporta un conflicte.

Amb aquest acte es mostra la necessitat de fer públic i de manera solemne el reconeixement a les víctimes de la repressió i als familiars. Durant l’acte es feu lliurament d’una placa i es projectà l’audiovisual preparat amb el projecte del CEL, reivindicant també la memòria democràtica.