Del 21 al 25 de gener

 Avançament de les tropes franquistes (I): del 19 al 24 de gener de 1939.

Elaboració: MHÀ estudi gràfic a partir de dades de la recerca.

21 de gener de 1939
El 21 de gener de 1939, en el context de l’ofensiva sobre Catalunya, les tropes franquistes del Cuerpo de Ejército de Urgel (Divisions 61, 62, 63 i 150) comencen l’entrada a la comarca per l’eix de la carretera de Bassella, mentres que  el Cuerpo de Ejército de Aragón (Divisions 51, 53 i 54) avancen des de les seves posicions entre Pons i Torà cap al nord-est, en direcció Solsona. L’objectiu era conquerir Solsona i deixar el X CE republicà, que actuava al sector del Segre, deslligat de la resta de l’Exèrcit de l’Est.Les tropes franquistes tenien ordres d’avançar ràpidament cap a l’est per així aconseguir tallar els camins de retirada de civils i militars cap a França. Mentrestant, el general republicà Hernández Saravia feia crides per mantenir la moral i la disciplina de les seves tropes en un context absolutament advers. Aquestes ordres -que manaven, literalment, “defender el territorio palmo a palmo”- requeien sobre els soldats de la 30, 31 i 33 Divisió del X i XI CE del GERO (Grupo de Ejército de la Región Oriental).

22-23 de gener

Dos dies de combats intensos al sector de Bassella, en zona de bosc on les tropes republicans s’havien atrinxerat, que van comportar més de 40 morts. Mentrestant, els republicans en retirada volaven els ponts i dinamitaven les carreteres en un intent d’endarrerir al màxim l’avançada franquista.

Pont enderrocat 1939

24 de gener
El dia 24 al vespre, les tropes arribaven a Solsona. La jornada se saldava amb més de 200 morts, del quals consta que se’n varen recollir 125 cadàvers.
Les operacions van ser recolzades des de l’aire per avions que bombardejaven o metrallaven les tropes republicanes.En la seva retirada cap al nord per la carretera de Cambrils un bon gruix de soldats republicans moren metrallats des de l’aire a Serrasseca deixant una estesa de morts en tota la zona.

“A Serraseca el que va passar és que van vindre a bombardejar a aquesta gent que jo et deia que anaven desarmats i van fer una matança d’espant. Què qui va bombardejar? Coi, els nacionals, van vindre els avions a bombardejar, menos mal van respectar les cases de pagès, no les van bombardejar. Però, van fer una matança! Els morts, anaves cap a allà, una pudor tremenda. Jo els vaig veure, els avions, que vaig córrer, vaig córrer…
Testimoni de Teodor Vilana, veí de Montpol. Tenia 10 anys

Mentrestant, pel sud, les divisions franquistes 51, 53 i 54 de CE Aragón prenen Torà, Biosca i l’Aguda, després de durs enfrontaments, el dia 22. El dia 24 avançaven per Pinós i Ardèvol, cap a Su i el Miracle.

25 de gener
El 25 de gener cauen Llobera, Freixinet i Clariana, així com Cardona. Les tropes franquistes prossegueixen en direcció a Súria i a Berga.